Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

 kerekparut04

 Hogy az élményről és ne a túlélésről szóljon

A Balaton körbetekerése a magyar bringásoknak olyan, mint az igazhitűeknek a mekkai zarándoklat: Egyszer mindenképpen meg kell tenni! Sok több napos túrában tapasztalatlan bringás is nekiesik. Nekik szól ez a cikk, hogy az útvonal az élményekről szóljon, ne a túlélésről.

balaton kerules 360 km en keresztul 01

1. Csak tökéletes műszaki állapotú kerékpárral indulj neki. 200 km nem sok, de nem is kevés ezt nem csak te, hanem a bringád is megérzi. A nagy út előtt mindenképpen néz(es)d át a kerékpárt, és végez(tes)d el a szükséges javításokat. Hogy a bringa tipp-topp állapotban legyen.

2. Ha nem akarsz defektet szerelni akkor vegyél a bringádra minőségi defekttűrő külsőket és/vagy a belsőkbe pedig defektgátló folyadékot.

3. Legyen nálad mindig pótbelső, gumi leszedő és pumpa. Add meg az esélyt másoknak, hogy segíthessenek rajtad, ha te nem is tudod a defektes belsőd kicserélni. Mondjuk jó lenne, ha megtanulnád…

4. Evidens, de mégis muszáj róla beszélni. Ellenőrizd a gumikban a nyomást, és a külsőn lévő ajánlott nyomásra fújd fel. (Ha két érték van megadva, akkor aszfaltos út lévén közelíts a felső értékhez.

kerekpartura a balaton nyugati partjan 01

5. Ha kezdő vagy és ritkán bringázol akkor a nagy túra előtt érdemes ráhangolódni az útra. Tekerd le néhányszor a Balatonnál tervezett napi távot (elég lesz csomagok nélkül).

6. Tapasztalataink alapján szezonban nehéz egy éjszakát jóval hamarabb lefoglalni. Ez sokkal könnyebben megy a túra előtti utolsó két hétben.

7. Biztos, hogy az üdülési fő szezonban akarod a tavat körbetekerni? Az elő- és az utószezon sokkal alkalmasabb erre. Kisebb a tömeg, barátságosabb hőmérséklet. Tény, akkor kevesebb üzlet lesz nyitva. Főszezonban a hétvégén rengetegen vannak. Tervezd hétköznapra.

8. Éld meg az utat és élvezd. Olyan napi távot tervezz (3-4 nap; azaz 70 – 50 km/nap), amikor a tájra és az életérzésre is tudsz koncentrálni. (Ha egy nap alatt tervezed a tejesítést, ez a tipp sorozat nem neked szól!)

9. Kezd a túrát a déli part közepén és haladj az óramutató járásával ellentétesen. Egyrészt így megtöröd az unalmas déli partot, másrészt az eleje és a vége könnyű. Ami segít ráhangolódni az útra és a vége is könnyedén menni fog.

10. Ne légy barom! Tartsd be a KRESZ szabályait.

+1 Olvasd el a „Hogyan kerüljük meg a Balatont kezdőként?” cikkünket.