Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

 oktoberben nyitjak meg hivatalosan a via transilvanica turistautvonalat 01.jpg

Kiépítésén az elmúlt négy évben több mint tízezer önkéntes dolgozott.

Október nyolcadikán nyitják meg hivatalosan az Erdélyt északkeletről délnyugatra átszelő, gyalogosan, lóháton vagy kerékpárral bejárható 1400 kilométeres Via Transilvanica turistaútvonalat. Az útvonal kiépítésével a Tasuleasa Social egyesület a faluturizmust kívánja fejleszteni.

"Hozzáférést kíván biztosítani az utazóknak az érintett helyi közösségekhez és történeteikhez, hogy ezáltal is segítse a fenntartható és felelősségteljes fejlődésüket".

oktoberben nyitjak meg hivatalosan a via transilvanica turistautvonalat 03.jpg

A túraútvonal Bukovinától a Vaskapuig Székelyföldet és a szász kultúra emlékeit őrző Királyföldet érintve Románia hét történelmi-néprajzi régióját szeli át. Kiépítésén az elmúlt négy évben több mint tízezer önkéntes dolgozott tíz megye négyszáz településén.

Részlet a túrakalauz kerékpáros intelmeiből:

Ami az útvonalon történő kerékpározás illeti, figyelmeztetjük a hegyikerékpározás kedvelőit, hogy a Via Transilvanica bizonyos részei rendkívül nehezek, és csak a nagy tapasztalattal és fizikai felkészültséggel rendelkező kerékpárosoknak alkalmasak.

A „Bukovina” útvonal enduro felszerelést, azaz enduro kerékpárt, sisakot és védelmet igényel. A felszerelésnek tartalmaznia kell továbbá: elsősegély és kerékpárjavító‑készletet (pumpa, belső, defektjavító szett stb.). Minden sportoló számára megfelelő ruházat, esőkabát és hegyi kerékpáros ruha kell.

Bár a figyelmeztetések és az ajánlások fenyegetőbbnek tűnhetnek, a kerékpárút felejthetetlen élmény, emlékezetes kihívás és csodálatos kaland lehet a kedves és vendégszerető emberekkel Bukovinában, de ezenfelül egy kellemes barangolás lehet azok számára, akik mint mozgásforma inkább a kerékpározást szeretik.

A túraútvonal minden kilométerét gránitból faragott kilométerkővel jelölték meg. Ezek mindegyike teljesen egyedi. Amatőr vagy híres kőfaragók készítették az egyesület nyári táboraiban. A faragásnál a helyi motívumokat is igyekeztek megjeleníteni. Székelyföldön például sok tulipános motívum került a kilométerkövekre, de természetesen a kőfaragók fantáziája érvényesült.

oktoberben nyitjak meg hivatalosan a via transilvanica turistautvonalat 01

Székely Anna a Tasuleasa Social Egyesület ügyvezetője elmondta: mindenkinek, aki a Via Transilvanica bármelyik szakaszán elindul, azt ajánlja, hogy az út honlapjáról töltse le az útikalauzt. Hozzátette: az útikalauz magyar változatának az utolsó két fejezete a következő napokban kerül fel az internetre. Jelenleg a román, az angol és a német változat érhető el teljes terjedelemben.

A kalauz arra is választ ad, hogy mit kell magunkkal vinnünk, hogyan kell olvasnunk a kijelzéseket, hogyan kell a kutyáktól, medvéktől távol tartanunk magunkat, hol, milyen telefonszámon foglalhatunk szállást, hogyan osszuk be az időnket.

Támogasd a működésünket


Ha tetszett a cikk, kérlek támogasd a munkánkat önkéntes adománnyal a Revolutos számlánkra bankkártyás fizetéssel. Ezáltal még több hasonló cikket fogunk tudni készíteni a szórakoztatásodra.

Hogyan működik az adományozás?

Köszönjük!