Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

 az ev kerkprtja 2020

Az Által-ér völgyi kerékpárút nyerte az Év Kerékpárútja szavazást 2020-ban. (Térkép a cikkben.)

Idén első alkalommal hirdette meg A Közlekedési Kultúra Napja programsorozat keretében a pályázatot a KTE Közlekedésbiztonsági Tagozata, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a Magyar Kerékpárosklub. A szervezők a lakosság által beküldött magyarországi kerékpárutakról készült fotókat bocsátották szavazásra, ezzel népszerűsítve a kerékpáros turizmust hazánkban. A pályázat emellett a közlekedésbiztonságra és a kerékpáros infrastruktúra fontosságára is felhívja a figyelmet. Népszerűsítésében az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ is szerepet vállalt, illetve a kihirdetés után vállalja a nyertes kerékpárút turisztikai célú ismertetését.

az ev kerkprtja 2020

A Közlekedési Kultúra Napja Facebook-oldalán folyó szavazás során 5417 kedvelés érkezett a 11 beküldött kerékpárútra. Az ország 7 megyéjéből beérkezett pályázatok közül a Tatabánya-Tata szakasz lett a nyertes 1406 kedveléssel. A győztest követi 1162 szavazattal a Pálháza-Bózsva és 1135 szavazattal a Füzérkomlós-Füzér kerékpárutak.

A két város között futó kerékpárutat 2013-ban adták át. A 6,8 km-es szakaszon az autóforgalomtól elválasztva jó minőségű aszfalton lehet tekerni, ezért és természeti szépsége miatt a kerékpáron túrázók különösen kedvelik. Az útvonal a Duna vonalát követő EuroVelo 6 nemzetközi kerékpárút része. A szabadidősport mellett sokan közlekednek rajta munkába, iskolába menet is. Tatabányáról indulva az Által-ér mentén haladó út során kiépített kerékpáros pihenőhelyen lehet megállni. Az útvonal mellett található a 400 ezer éves régészeti lelőhely, ahonnan az ismert heidelbergi típusú ember, „Samu” származik. Tatára érve kellemes kikapcsolódást biztosít a tatai vár, illetve a Tatai Vadlúd Sokadalomnak helyet adó Öreg-tó.

AOFK sajtóközlemény.

Az útvonal, azonban nem csak ebből a szakaszból áll. Érdemes a teljes útvonalat végigjárni.

Tatától el lehet tekerni a Dunáig, az Általér mellett. Ez további 10 km-t jelent és Dunaalmás határában érjük el a folyót.

Átvergődve Tatabányán -sajnos itt még nincs épített kerékpár út-, a Bánhidai Erőmű-tótól szintén kiváló minőségű és szép vonal vezetésű kerékpárúton tekerhetünk Oroszlányig. Közben megcsodálhatjuk a Környei-tavat illetve egy kis kitérővel Majkpusztán a Kamalduli remeteséget, illetve a Központi Bányászati Múzeumot, amellyel további 20 km-t tehetünk a kerékpárunkba.


  • Distance of tour : 41 km
  • Hardness of tour : Könnyű
  • Levels : +218 m,-285 m
  • Average slope: 1.4 %