Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

europaamazonasa02

Egy új projekt bringásoknak.

Déli határunk folyója a Dráva, mely a kb. 1 000 000 hektáros Mura-Dráva-Duna határokon átnyúló UNESCO Bioszféra Rezervátum része. Európa Amazonasa (Amazon of Europe), ahogy az utóbbi időben emlegetik, Európa egyik legszebb és legérintetlenebb folyóvidéke, amely öt országot, Ausztriát, Szlovéniát, Horvátországot, Magyarországot és Szerbiát érinti.

Ismeritek az Alpok-Adria túraútvonalat?
Ausztria legmagasabb hegyétől, a Großglocknertől lehet az Adriáig, nevezetesen Triesztig gyalogolni 750 km-en át. Az útvonal 43 egynapos szakaszra van osztva. Ezt a nyomvonalat hét éve jelölték ki, jelenleg Európa legnépszerűbb túraútvonala. Ráadásul nem csak egy térképen kijelölt és kitáblázott út, mivel rengeteg szolgáltatás épült köré. A szállások előre foglalhatók, a szállásadók várják az egy éjszakás vendégeket is. A kényelmet keresők csomagok nélkül is túrázhatnak, előre szállíttathatják azt a következő esti szállásukig stb. Olyasmi ez, mint a hazai Kéktúra, csak ott nincsen ilyen infrastruktúra. Hogy ez a jobb, vagy az, fölösleges összehasonlítás, maradjunk annyiban, hogy a hangulata más.

Ebbe a térségbe álmodtak egy nagyot: a három folyót mentén haladó több mint ezer kilométeres kerékpáros túraútvonalat, amely az Alpok-Adria mintájára épül és annak filozófiája szerint működik. Kiinduló ontja az ausztriai Mureck, végpontja pedig Mohács lesz. Jelenleg 25 partner dolgozik együtt ennek megvalósításán. Céljuk az öt ország ezen régiójának fenntartható gazdasági fejlődése, megőrizve a három folyó által alkotott egyedülálló természeti tájat.

europaamazonasa01

A kiépítendő infrastruktúráról jó képed ad, ha megnézzük, hogy a szállásadókkal szemben ilyen követelményeket várnak el:

  • vendégek fogadása egyetlen éjszakára is;
  • zárható tárolóhelyiség;
  • információ;
  • elsősegélydoboz;
  • kerékpáros szerszámkészlet;
  • kiegészítő jelleggel: kerékpár-bérbeadás, ill. -átvizsgálás és -javítás, transzfer, csomagszállítás, túravezetés, ruhamosási és -szállítási lehetőség, sátor- és hálózsák-bérbeadás, tartalmas reggeli, uzsonnacsomag,
  • szálláshely-közvetítés stb.

A jó hír az, hogy a projekt, nem csak elméleti síkon létezik. A közel jövőben már kézzel, azaz kerékkel is fogható lesz. Ennek bizonyítéka, hogy az előkészítésre, illetve bizonyos kisebb beruházásokra egy 3 000 000 eurós projekt indult. A pénz az öt ország 15 kivitelező partnere között oszlik meg.

Hazánkban jelenleg az útvonal véglegesítése zajlik, illetve rövidesen elkészülnek az útvonalat jelző táblák, melyek az idén (2020) tavasszal kerülnek kihelyezésre, az információs táblákkal együtt minden szakaszkezdő- és végponton, valamint két új pihenő is létesül. Ezt követően megtörténik a szolgáltatók kiválasztása és képzése. A foglalási rendszer a tervek szerint 2020. szeptemberében indul. 2021 májusban indul a próbaszezon.

Az alábbi térképen láthatod az útvonalat a magyarországi szakasztól.


Kalandra fel, irány a déli vidék!

logframe maketusz logo

A cikk megírásához a Logframe Tanácsadó Iroda és a MAKETUSZ (Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség) nyújtott segítséget.