Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

mit vigyunk magunkkal egy napos turara 01

Ez egy olyan téma, amelyben soha, senki nem fogja megmondani a tutit, de az évek tapasztalata szépen megtanítja veled.

 Ha nagy a hátizsák, az a baj. Ha hiányzik a pedálkulcs, az a baj, ha elfogyott a kaja, az a baj. Ha széttört a termosz, az a baj, ha ráfolyt a fényképezőgépre, az még nagyobb baj, de ha a csajodé volt a masina, na az a legnagyobb baj! Ha defektet kapsz, az még nem nagy baj, ha vittél pótgumit. Ha esik az eső, az a baj, ha van esőkabát, kisebb baj. Ha van nálad szerszám, kaja, termosz, fényképező, gumi, kisruha, nagyruha, na az első hangzásra nem baj, de amikor cipelése közben leszakad a hátad, annál nincs nagyobb baj.

 De hát akkor mit vigyünk magunkkal a túrára?

Ez egy olyan téma, amelyben soha, senki nem fogja megmondani a tutit, de az évek tapasztalata szépen megtanítja veled.

Tehát tökéletes recept nem létezik. A legfontosabb, hogy mindig az adott bringázás előtt gondold végig, mire lehet szükséged, mert ha más terepen, más évszakban, más időtartamra tervezel, teljesen más összetételű motyóra lesz szükséged.

Van azonban két dolog, amit sose hagyjunk otthon: egy jól feltöltött mobiltelefon és a készpénz (nem bankkártya). Előbbivel kérhetünk segítséget, az utóbbival pedig ki is tudjuk fizetni a segítséget, vagy tudunk vásárolni banánt, ha ki maradt a táskából.

 mit vigyunk magunkkal egy napos turara 04

További fontos szempontok a pakolásnál:

Étkezés:

Meg akarunk-e állni enni a bringázás során, tudunk-e útközben vásárolni, vagy akarunk-e? Kulacs, vagy ivószatyor?

Szerelés-szerszámok:

Milyen problémákra számíthatunk? Nyilván az nem valószínű, hogy elszakad a fékbowden az ilyen nagyon kis valószínűséggel bekövetkező problémák miatt talán nem érdemes plusz súlyt cipelni magunkkal. Ha pedig 1000 alkalomból egyszer bekövetkezik, na bumm, ott a telefon.

  • pótgumi (esetleg pár folt, ragasztó)
  • gumi leszedő
  • pumpa
  • multiszerszámkészlet, amelyben megtalálhatóak a kerékpárunk fő beállításaihoz szükséges szerszámok

mit vigyunk magunkkal egy napos turara 01 copy

Ruházat:

Próbáljunk minél könnyebb, kisebb helyen elférő kerékpáros ruházati kiegészítőket magunkkal vinni. Öltözködjünk évszaknak, időjárásnak megfelelően.

Érdemes átgondolni, hogy az alábbiak közül vigyünk-e valamit tartalékba: széldzseki/esőkabát (lejtmenetben, változó időjárásban), kar és láb melegítő (változó időjárásban), tartalék sapka (összeizzadt sapkában nem jó tekerni), tartalék száraz aláöltözet (hosszabb túrán).

Saját tapasztalat, hogy kora tavasszal és ősszel, vagy magas hegységekben az időjárás képes durva szélsőségeket produkálni. Például az a kesztyű, amely induláskor pont elég, fent a hegyen, több fokkal alacsonyabb hőmérsékletnél, esőben, hóban biztos, hogy nem kellemes.

mit vigyunk magunkkal egy napos turara 03

Mibe pakoljunk:

Sarkalatos kérdés, hogy vigyünk-e hátizsákot, vagy oldjuk meg anélkül? Tény, hogy minél kevesebb cuccot cipelünk, annál szabadabb érzés lehet a bringázás. Ha mégis a hátizsák mellett döntünk, érdemes több űrméretűt beszerezni. Ha csak a szerszám és a széldzseki lesz nállunk, akkor nem a 20 literes hátizsákot kell magunkkal vinni szinte üresen.