Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Tartalomjegyzék

Nem elég csak megvenni a méretben megfelelő kerékpárt, el kell végezni a finomhangolást is hogy a lehető legjobban passzoljon a testalkatodhoz. Ehhez a nyereg, a kormányszár magasságát, a nyereg dőlésszögét, valamint a nyereg vízszintes pozícióját kell beállítani. A következő feltételek kell teljesülni: A testsúlyod kb. egyharmada az első tengelyre, kétharmada pedig a hátsó tengelyre nehezedjen. Ez a megosztás alig terheli meg a kart, de jelentősen csökkenti a gerinc és az ülep igénybevételét. A lábizmaid és a nagy farizom a lehető leghatékonyabban működhessenek. Megfelelőtechnikával (a kormány felfelé húzásával) elérhető, hogy a kar- és hátizmaid is segítsék a lábaid munkáját. Az éppen nem dolgozó izmaid (pl. sík terepen a hátizmok) ellazulhassanak, és így újult erővel, kipihenve léphessenek működésbe, ha a helyzet úgy kívánja (pl. hegymenetben). 

Váz

A következő táblázat segít a megfelelő vázméret kiválasztásában. Állj kb 10 cm-es terpeszbe mezítláb. Kérj meg valakit, hogy mérje meg a talaj és a gát közötti távolságot. Ezt 0.65-tel szorozva megkapod a megfelelő vázméretet. A váz mérete: az üléscső hossza a középcsapágy középpontjától a felső- és az üléscső találkozásának középpontjáig mért távolság.

Táblázat a vázméret kiválasztásához

Belső lábméret vázméret (cm)

72-75........ 47-49

75-78........ 49-51

79-82........ 51-53

83-86........ 54-56

87-90........ 57-59

91-94........ 56-61

Ezt a cikket a Hungarobike kerékpárbolt lektorálta.

Kedves Felhasználó!
A cikkben található tanácsok és szervizelési stratégiák álltalános jellegűek és nem alkalmazhatók minden esetben. Az ebből eredő hibákért az oldal nem vonható felelőségre. Szakmai problémák felmerülése esetén ajánlatos szakszervizt igénybe venni!