Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Nagyon fontos, hogy havonta, de még inkább, amikor már dzsuvás a meghajtás (lánc, fogaskerekek, váltó görgők), pucoljuk végig! Ez sokat javít a meghajtási elemek élettartamán, valamint a váltás minőségén.

Célszerű lehet beszerezni egy lánc mosót, amellyel igen szép eredmény érhető el. Sajnos cserébe minden honnan csöpögni fog ez az olajos massza (Én emiatt nem preferálom).

LancmosoR

Ha nem tervezünk ilyen beruházást akkor használjunk bátran valamilyen zsíroldót. A Brigéciolt, bár sokan ajánlják mégsem javaslom. Anyaga ugyanis hidrofil (nedv szívó) tulajdonságú. Ha nem sikerül tökéletesen lemosni a láncról. Akkor felveszi a környezet nedvességtartalmát és rozsdásodást okoz. Fújjuk az anyagot a láncra, majd kicsit várjunk és egy ronggyal töröljük szárazra. Ezután vízzel öblítsük le a láncot.

Ha a lánccal kész vagyunk vegyük ki a kereket. A fogaskerék a lánckerékre a váltó görgőire, a váltó rúgóra fújjunk zsírtalanítót, majd a képen látható drótkefeszerűséggel szépen kipucolhatjuk a racsnit, valamint a hajtókar fogaskerekeit. Végezetül egy ronggyal töröljük tisztára.

A váltó görgőkről ezután könnyű lesz leszedni az olajos, poros réteget. Ezt egy csavarhúzóval, vagy egy ronggyal kiválóan el lehet végezni.

Évente egyszer, vagy extrém esős, saras időjárás után célszerű a váltó görgőket is kivenni, tengelyüket megzsírozni, majd összeszerelni.

Ne sajnáljuk a váltótól sem a gondoskodást, pucoljuk meg a rugót is benne, hogy sokáig jól működjön.

A lánc kenése a tisztítás befejező művelete, de erről a ITT szólunk részletesen.

Ha ezt a műveletet nem szeretnénk túl gyakran elvégezni, akkor tanuljuk meg helyesen olajozni a láncunkat. Erről a következő részben fogunk részletesen írni.

Támogasd a működésünket


Ha tetszett a cikk, kérlek támogasd a munkánkat önkéntes adománnyal a Revolutos számlánkra bankkártyás fizetéssel. Ezáltal még több hasonló cikket fogunk tudni készíteni a szórakoztatásodra.

Hogyan működik az adományozás?

Köszönjük!

Ezt a cikket a Hungarobike kerékpárbolt lektorálta.

Kedves Felhasználó!
A cikkben található tanácsok és szervizelési stratégiák álltalános jellegűek és nem alkalmazhatók minden esetben. Az ebből eredő hibákért az oldal nem vonható felelőségre. Szakmai problémák felmerülése esetén ajánlatos szakszervizt igénybe venni!