Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Szereld le a hajtókarokat:

Monoblokk típusú rendszer esetén:

 • Csavard ki a hajtókar rögzítő csavart (Általában imbuszcsavat)
 • A hajtókar leszedő célszerszámot csavard be kézzel a hajtókar menetes részére. Ha megszorult, villáskulccsal kicsit húzd meg. Vigyázz több fajtája van, a hajtóművedhez illeszkedő típust kell használnod!
 • A leszedő szerszám csavarját csavard az óramutató járásával megegyezően. Először megszorul, majd ha tovább csavarod, szépen lehúzza a hajtókart a tengelyről.

Ék rögzítéses rendszernél:

 • Csavard le az ékrögzítő anyát egy 10-es villáskulccsal.
 • Fordítsd úgy a hajtókart, hogy az ék menetes része legyen felül.
 • Keress egy keményfa lécdarabot és tedd az ék menetes végére.
 • Kalapáccsal üss rá a lécre, még az ék ki nem esik. (A lécdarab segít az ék menetépségének megőrzésében.)
 • Húzd le a hajtókart a tengelyről.
  1. Takarítsd meg a hajtókart és a lánctányérokat minden piszoktól!
  2. Nézd át a hajtókar szárát, látható-e rajta repedés, komolyabb sérülés. (A pedál csatlakozását, a lánctányérok csatlakozását, illetve a tengely és a hajtókar csatlakozási felületét vizsgáld meg alaposan! Ha valami rendellenességet tapasztalsz, fordulj szakszervizhez!
  3. Nézd meg a fogak ívét és döntsd el szemrevételezéssel, hogy mennyire kopottak a felületei. Ha nem vagy biztos, kérd szakemberek segítségét. Egy biztos! Ha a lánc ugrik az adott fogaskeréken, annak ellenére, hogy azok tiszták, akkor biztos cserélned kell.
  4. Szereld vissza a hajtókart.
FONTOS! Négyszög végződésű tengelynél NE, bordás tengelynél zsírozd be a tengelv végét.
 1. Illeszd fel a hajtókart a tengelyre. Jobb oldalon van az, amelyiken a lánckerekek találhatóak!

Monoblokkos rendszernél a hajtőkar rögzítőcsavarral fixálhatod a hajtókart a tengelyen.

Ékes rendszernél tedd vissza az éket, ügyelve arra, hogy az ék domború felülete legyen a tengellyel ellentétes oldalon. Üss néhányat az ék végére, hogy megszorulva rögzítse a hajtókart. Csavard vissza az ékrögzítő anyát az ék menetes végére. Az alatta lévő alátétekről se feledkezz meg! A legtöbb esetben a kiütött ék már nem használható fel újból, ki kell cserélni.

Kedves Felhasználó!
A cikkben található tanácsok és szervizelési stratégiák álltalános jellegűek és nem alkalmazhatók minden esetben. Az ebből eredő hibákért az oldal nem vonható felelőségre. Szakmai problémák felmerülése esetén ajánlatos szakszervizt igénybe venni!