Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Ez a hibajelenség monoblokk (Nem bontható középcsapágy tengellyel.) típusú közép csapágyaknál nem jellemző. Ha még is előfordulna a hibát csak cserével tudod kijavítani. Fordulj szakszerízhez.

Hagyományos csapágyas rendszernél a következőt kell tenni:

 1. Leszereled a hajtókart mindkét oldalon.
 2. A kerékpár bal oldalán találsz egy záró gyűrűt, amely oldalán rovátkák vannak. Lazítsd meg az óramutató járásával ellentétes irányba. Ehhez egy speciális körmös kulcs szükséges.
 3.  Miután leszerelted ezt a zárógyűrűt, ami az állítható rögzítőcsésze külső menetén volt. Szereld ki azt. (Lehet, hogy speciális kulcs szükséges hozzá.) Vigyázz mert a csésze belsejében csapágy golyók találhatóak. Azokat tedd egy helyre.
 4. Húzd ki a tengelyt.
 5. Szereld ki a jobb oldali fix csészét. (Vigyázz a benne lévő golyókra.
 6. Tisztítsd meg az összes alkatrészt.
 7. Vizsgáld meg a tengely és a csészék futófelületét, hogy nem kopottak-e, vagy nincs-e bennük bemaródás. (Ha igen ki kell cserélni azokat.)
 8. Vizsgáld meg a csapágygolyókat. Ha kopottnak tűnnek, vagy nem gömb alakú valamelyik, akkor cseréld ki az összeset. (Én alapból az összes cseréjét javaslom.)
 9. Zsírozd be mindkét csésze menetét és belső futófelületét.
 10. Rakd bele a csészébe a golyókat.
 11. Zsírozd be a golyókat ismét. (Ezzel megakadályozod, hogy szerelés közben elmozduljanak.)
 12. Szereld vissza a jobb oldali fix csészét és húzd meg erősen.
 13. Told vissza a tengelyt a helyére. Figyelj, hogy melyik oldal kerül jobb oldalra. (Hosszabbik vége)
 14. Szered vissza az állítható csészét, úgy hogy kicsit megszoruljon. Forgasd a tengelyt és ha szorosnak érzed kicsit lazítsd vissza.
 15. Helyezd fel az zárógyűrűt és szorítsd meg.
 16. Ellenőrizd, hogy a tengely könnyen járjon, de ne kottyanjon. Ha nem jó lazítsd vissza a zárógyűrűt és állíts a csészén.(Lehet, hogy csak többszöri próbálkozásra sikerül beállítanod)
 17. Szereld vissza a hajtókarokat.

Kedves Felhasználó!
A cikkben található tanácsok és szervizelési stratégiák álltalános jellegűek és nem alkalmazhatók minden esetben. Az ebből eredő hibákért az oldal nem vonható felelőségre. Szakmai problémák felmerülése esetén ajánlatos szakszervizt igénybe venni!