Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Optimális esetben, ha a láncot rendszeresen, azaz minden kerékpározás után kezeled, a piszok letörlése nem jelent olyan nagy gondot, mint az elhanyagolt lánc esetében. A kenés fellazítja a lerakódásokat, így a letörlést követően láncunk többnyire tiszta lesz.

A lánckenést és -törlést legcélszerűbben a következő képen oldhatod meg:

  • A hajtókart elkezded lassan hátrafelé tekerni
  • A a láncszemeket egyesével az olajozó segítségével beolajozod. (Vagy befújod, ha spray formájában van olajunk)
  • Vársz néhány percet (Ekkor az olaj befolyik a lánc belsejébe, illetve a piszkot feloldja a külső felületen.)
  • A törléshez két ujjal csippentsd a rongyot a lánc oldallapjaira, majd forgasd meg a hajtóművet.
Érdemes összeállítanod egy lánckarbantartó készletet, melyben az olaj mellett egy rongy és egy pár gumikesztyű kap helyet. Így pár perc alatt elvégezheted a feladatot, és kezedet sem koszolod össze.

Ha a láncot hosszú időre elhanyagoltad, a kenés után nem alkalmaztál törlést, felületére vastag, nehezen eltávolítható szennyeződés rakódik le. Ebben az esetben tisztítást a láncot a kerékpárról leszerelve, áztatással végezheted el. Legjobb, ha patentszemmel kapcsolod össze a láncot, így nem lesz szükséged láncbontóra. Ha a láncodat gyárilag nem patentszemmel szerelték, egyszer szét kell bontanod, majd egy külön megvásárolható patentszemmel összekapcsolni.

Ügyelj arra, hogy a meghajtás fokozatszámának megfelelő típust válassz!

Szétszereléshez vedd le a láncot az első lánckerekekről, majd a patentszem két ellentétes "sarkát" kézzel vagy fogóval nyomd össze.

  • Áztatásos tisztításhoz a láncot helyezd egy üdítős palackba.
  • Töltsd fel harmadáig oldószerrel, majd erősen rázd össze.
  • Hagyd állni, majd ismét rázd fel.
  • Halászd ki a láncot, és akaszd fel száradni.
  • Száradás után szereld össze a száraz láncot a kerékpáron.
Több gyártó kínál lánctisztító berendezést, melyet csak fel kell tölteni oldószerrel, majd a láncra csatolni, és a hajtókart forgatni. A benne lévő kefék megtisztítják a láncszemeket, és a láncot sem kell levenni a tisztításhoz. Az ilyen szerkezet használata során is viselj gumikesztyűt, és ha lehetséges, citrusbázisú oldószert válassz. Az oldószert töltsd vissza egy zárható edénybe, hagyd leülepedni, majd a tiszta részét használd újra.
  • Természetesen tisztítás után a láncot kenni kell!

Kedves Felhasználó!
A cikkben található tanácsok és szervizelési stratégiák álltalános jellegűek és nem alkalmazhatók minden esetben. Az ebből eredő hibákért az oldal nem vonható felelőségre. Szakmai problémák felmerülése esetén ajánlatos szakszervizt igénybe venni!