Zalakomár 1969-ben jött létre Kiskomárom és Komárváros egyesítésével, de a két település sorsa korábban is gyakran összefonódott. A kiskomáromi várnak fontos szerepe volt a török elleni háborúk korában.

Komárváros

A település fontos szerepet töltött be a megye történetében. A mai falutól északra települt elődje várispánsági központ, Zala megye első székhelye volt. A településtől nem messze I. István király udvarházat építtetett, melyet Alba Guriának, Fehér udvarháznak neveztek. Ehhez királyi kápolna is tartozott, amely minden bizonnyal Zala megye első, az államalapítás után épített temploma lehetett. E birtokközponton az akkor folyamatosan mozgásban lévő királyi udvar többször megfordulhatott, így a határ olyan épület maradványait is rejti, amelyet Szent István egyik lakóhelyének tekinthetünk. A tatárok 1241-ben elpusztították a helyiséget.

1449-ben mezővárosként említik Komárt, ez is igazolja jelentőségét.

A komáromiak csatlakoztak Rákóczi kurucaihoz, 1709-ben csata is zajlott le itt.

Jellasics seregei átvonultak a településen. Burics tábornok szállta meg a helységet. A térség életében jelentős évszám 1861, a Buda-Pest-Nagykanizsa vasútvonal átadásának ideje.

1871-től hívják a települést hivatalosan Komárvárosnak. 1917-ben nagy tűzvész akasztotta meg egy időre a fellendülést.

1945-ben a szovjet légierő nagy támadást intézett Komárváros ellen. Több ház és pajta is leégett. A háborúban 46 komárvárosi áldozta életét. A földosztás során 1200 kh grófi és papi birtokot vettek el.

Kiskomárom

Első ismert írásos említése 1410-ből való, ekkor különböztetik meg Komártól. 1499-ben Somogy megyéhez tartozott. A terület védelme érdekében várat építettek ide 1540-ben. A kanizsai főkapitányság legfontosabb erődítménye lett. 1600-ban a magyarok kiürítették, a török előtt szabad lett az út. 1601-ben visszafoglalták a magyarok, s fontos végvárrá vált. 1619-ben olyan állapotú volt a végvár, hogy az őrség meg is szökött. 1644-ben pestis is pusztított. A vár pusztává vált. 1681-ben lerombolták a várat, ugyanis a vasvári béke után nem építhették újjá.

Látnivalók:

  • Barokk templom
  • Zimánypuszta Bivalyrezervátum