Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

p5109848

Fertő-tó Balaton

Túra hossza: 126 km

Nehézsége: Közepes

Terep: Dombvidék

Összintemelkedés: 256 m

p5109848

Fertő-tó Balaton

Túra hossza: 126 km

Nehézsége: Közepes

Terep: Dombvidék

Összintemelkedés: 256 m

 

JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.

Megszületett egy útvonal, amely a bringások számára lehetővé teszi a Fertő-tó és a Balaton összekötését. Ha figyelembe vesszük a holkerekparozzak.hu által javasolt Budapest-Balaton kerékpáros útvonalat, akkor akár hamarosan egy Budapest-Bécs kerékpáros túraútvonalról is beszélhetünk, ami egész más, mondhatni változatosabb tájakon halad mint az EuroVelo 6 két fővárost összekötő szakasza.

Visszatérve a Fertő-tó Balaton útvonalra két kiindulási pontról érdemes beszélni, attól függően, hogy az óramutató járásával megegyező, vagy ellentétes irányából kerüljük a tavat.

Előbbi esetben a kiindulási pont Fertőd, a másik esetben Fertőhomok.

Fertőd központjában Fertőszentmiklós felé fordulunk ahol a kastélypark oldalában önálló kerékpárúton haladhatunk. Fertőszentmiklós főútján végigkerekezve Csapod felé vesszük az irányt.

Fertőhomok központjából indulva kicsit hosszabb út Csapodig, hiszen érintjük Ebergőcöt és Röjtökmuzsajt is.

Csapodon a két útvonal összeér, innen tovább Cirákra tekerünk, részben mezőkkel, részben erdőkkel határolt területen. Cirákon érdemi irányváltoztatás nélkül hajtunk tovább Dénesfáig. A két település majdnem összeér.

Dénesfát elhagyva kb. 2 km múlva derékszögben elfordulunk Répcelak felé. Feltekerünk a Répce töltésére és a Csánig-Répcelak úton folytatjuk a vasúttal párhuzamosan utunkat, melynek belterületi neve Zrínyi u. A Bartók Béla utcánál keresztezzük a Csorna-Szombathely vasútvonalat, majd a 86. főúthoz érünk, melyet így a település központjában keresztezünk.

Répcelakot Nick irányába hagyjuk el, és egész Uraiújfaluig kerekezünk. Itt balra fordulunk az Ady E. u. felé Ostffyasszonyfa irányába. Félúton keresztezzük a Rába folyót.

Ostffyasszonyfát Celldömölk irányába hagyjuk el dél-keleti irányba. Ismét kb. 8 km-es erdős-ligetes szakasz következik, mígnem Kemenesmihályfára érkezünk. A beérkezés egy hosszabb lejtőn történik, ami a dél felől érkezők számára értelemszerűen emelkedőként jelenik meg. A településen egy bal-jobb kanyarral keresztül is mentünk és már látható lesz Celldömölk.

Celldömölköt is déli irányba hagyjuk el, Kemeneskápolna - Köcsk (mely előbb Kisköcsk, majd Nagyköcsk) – Borgáta-fürdő.

Borgáta-fürdőtől keletre kerüljük meg a Kissomlyó hegyet. Ez a kb. 2,5 km hosszú útszakasz nem aszfaltozott, de a rá kapcsolódó kiskertek elérhetősége miatt kerékpárral jól járható. Innét Kissomlyóba érünk ahonnét Jánosháza felé vesszük az irányt. Jánosháza előtt kb. 150 métert kénytelenek vagyunk a Celldömölk-Jánosháza fő úton menni, de ennek forgalma még jól elviselhető.

A városba érkezve az út a központban található parknál szétágazik. Mi a nyugati, jobb oldali ágat használjuk – azaz kétszer jobbra tartunk - és rövidesen elhagyjuk a várost, majd ezután keresztezzük a 8-as és néhány száz méter után a 84. sz. főutat. Tovább haladva Kelédre érünk. Az amúgy is kis gépjárműforgalom tovább csökken mellettünk, miközben az Ötvös – (Szalapát csak érintve) - Óhíd – Kisgörbő útvonalon kerekezünk. A vidék itt részben erdős, ligetes.

Kisgörbőt elhagyva az út enyhén de folyamatosan emelkedni kezd. Elérjük Vindornyaszőlőst. Ezt követően Karmacsig még az aszfalt úton haladunk. Karmacs központjában kiágazunk dél-nyugat felé és - egyelőre aszfalton – követjük a hévízi Termál-kerékpárút nyomvonalát. Mikor a mezők erdőre váltanak, az aszfalt is megszűnik, és kb. 1,5 km-t földúton kell haladnunk, mely helyenként lazán homokos.

Hévíz (Egregy) határát egy szépen kialakított kerékpáros eső-beállónál érjük el. Innét rövidesen megint belterületi aszfaltúton tudunk a központ felé gurulni – talán ez a másik említésre méltó lejtő/emelkedő (iránytól függően) az egész úton. Hévíz főútját elérve még egyszer balra, lefelé fordulunk, majd a buszpályaudvar mentén keresztezzük a belvárost északról kerülve a híres tavat. A tó keleti oldalától indul egy jól kiépített gyalogos-kerékpáros út, mely egész Keszthelyig vezet bennünket.

Keszthelyen Erzsébet királyné útján történő érkezést javasoljuk. Amelynek végén a Balatoni kerékpáros körútra tudunk rácsatlakozni.

Az útvonal ötletgazdája: FÁBER Sífutó, Botsport és Természetjáró Közhasznú Egyesület