Magazin - Zöld sarok
Írta: Olaf
2016. július 11. hétfő, 00:00

MMEA 2017. év madara szavazás választható fajai: erdei fülesbagoly, házi veréb és tengelic.

 

 

Az MME 1979-ben indított "Év madara" programjának célja és küldetése olyan fajok vagy madárcsoportok társadalmi szintű bemutatása, melyek védelmében a lakosság egészének vagy egyes csoportjainak (például: gazdálkodók, vadászok, pedagógusok) különösen fontos szerepe van.

 

ev madara 2017 szavazas kezdokep 2 vagva

A 2017 év madara szavazás választható fajai: erdei fülesbagoly, házi veréb és tengelic (Fotók: Orbán Zoltán).


Reméljük, a most választható három fajról összeállított rövid ismertetőt elolvasva, átgondolva szavazatuk leadásával sokan foglalnak állást arról, hogy – Melyik legyen 2017 év madara?

 

Meddig lehet szavazni?
A július 27. 12 óráig tartó internetes szavazás lezárultával a legtöbb voksot kapott faj elnyeri a 2017. év madara címet. Az MME ez alapján indítja el a jövő évi kampány előkészítését.

 

A szavazófelület a cikk végén, az ITT SZAVAZHAT linken érhető el.

 

Erdei fülesbagoly
Leggyakoribb hazai bagolyfajunk. Közepes méretű, tollfülei hosszúak. Magyarországon általánosan elterjedt, de a magasan fekvő, zárt erdőket kerüli. Legfontosabb táplálékát a kisrágcsálók, az egerek és pockok képezik, de nagyobb éjszakai rovarokat és madarakat is zsákmányol. Saját fészket nem épít, előszeretettel foglalja el költőhelyül a varjak, ragadozómadarak és fehér gólyák gallyfészkeit, alkalmilag pedig a talajon is költhet. A múlt század első felében a varjak vadászata során sok fészekaljat kilőttek, mivel gyakran foglalja el az elhagyott varjúfészkeket költésre. Évente egyszer költ, viszonylag korán, már márciusban teljes a fészekalja, ami átlag 5-6 tojásból áll. A fiókák még jóval a röpképesség elérése előtt elhagyják a fészket és a közeli fák, bokrok ágai között elrejtőzve hívják az etető szülőket.

 

erdei fulesbagoly telelo csapat Nagyhalasz Orban Zoltan 0014

Erdei fülesbagoly telelő csapat

 

Házi veréb
Óvilági elterjedésű faj, de a betelepítéseknek köszönhetően világviszonylatban elterjedt. Kedveli az ember közelségét. Állománya Nyugat-Európa egyes területein akár felére is csökkent az elmúlt évtizedekben. Hazánkban még általánosan elterjedt. Változatos táplálkozású, a fiókák több állati eredetű élelmet, főleg rovarokat fogyasztanak, míg az öreg madaraknál a növényi táplálékok vannak túlsúlyban. Épületek zugaiban, fák odvaiban fehér gólyák fészkének alapi részében, sokszor csoportosan költ. Elfoglalja a mesterséges "B" típusú odúkat is. Évente két, de akár három fészekaljnyi fiókát is nevel. Fészke rokonaihoz hasonló, gömb alakú, melyet fűszálakból és szénából épít, melyet tollakkal bélel ki. Egy fészekalj 2-7 tojásból áll.

 

hazi verebek szaraz agon Budapest 20160327 Orban Zoltan 0001
Házi verebek száraz ágon

Tengelic
Egyik legszínesebb és leggyakoribb pintyfélénk. Sík és dombvidéken egyaránt előfordul, a települési kertek, parkok, fasorok gyakori költőfaja. Vékony növényi szálakból álló, szőrrel és a nyárfa termésszőreivel bélelt fészkét fák, magasabb bokrok lombkoronájának szélére építi. Évente két-három fészekaljat is nevel, alkalmanként 4-5 tojást rak. Szinte mindig csapatosan látni, a madáretetők gyakori vendége. Apró gyommagvakkal táplálkozik, de fiókái étrendjét bogarakkal és hernyókkal egészíti ki.

 

tengelic gyermeklancfumagot eszik Budapest 20140414 Orban Zoltan 0002

Tengerlic gyermekláncfű magot eszik

 

A szavazás azért a megelőző év közepén történik, hogy a döntést követően legyen idő előkészíteni a nyomtatott és egyéb anyagokat 2017. január 1-re.

 

ITT SZAVAZHATSZ!

Az eredeti cikk kb közepén az Itt szavazhat fejezet cím alatt. Egy IP címről csak egy szavazat adható. Ha már leadtad a szavazatodat, a szavazófelületen az aktuális eredmények jelennek meg.

 

 

Fotók: Orbán Zoltán

Szöveg MME

A cikk eredetiben a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján jelent meg. Eredetiben ITT olvasható el.

MME

Hozzászólások:
 

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass.

 

 

Rejtett menü tájegységek

Hidden banner

Rejtett menü szállások

Rejtett menü

Az oldalunk sütiket használ (nem az ehető fajtát).

Amennyiben szeretnéd tovább használni az oldalunkat kérjük kattints ide: