Magazin - Zöld sarok
Írta: Olaf
2017. november 20. hétfő, 07:05

Muflon04A muflon (Ovis aries)

 

 

Az emlősök (Mammalia) osztályának a párosujjú patások (Artiodactyla) rendjébe, ezen belül a tülkösszarvúak (Bovidae) családjába és a kecskeformák (Caprinae) alcsaládjába tartozó faj. Vadászható, szeptember 1. - február utolsó napjáig. A hímjét kosnak, a nőstényét második éves korától az első bárányozásig jerkének, ezután pedig anyajuhnak hívjuk. A szaporulat kosbárány vagy jerkebárány.

 

Előfordulása
A muflon természetes módon a Földközi-tengeri szigetek közül Korzikán, Szardínián, Szicílián és Cipruson kívül Anatóliában, Örményországban, Irakban, Iránban, Grúziában és Azerbajdzsánban fordul elő. Közép- és Dél-Európában – korzikai és szardíniai törzsanyag – betelepítése eredményeként van jelen, s így került át más kontinensekre is.

 

Muflon01

A muflon elterjedése Magyarországon 2000-ben, a becslés eloszlása alapján (Országos Vadgazdálkodási Adattár nyomán)

 

A történelmi Magyarországra 1868–1869-ben a Nyitra megyei Ghymesre került először muflon Korzikáról és Szardíniáról. Az ország mai területén az első telepítés 1901-ben történt Füzérradványban. Ma az ország középhegységi területein gyakorlatilag mindenütt előfordul a telepítési programok eredményeként, általában szigetszerű elhelyezkedésben. Jelentős állományai élnek azonban Somogyban is.

 

Muflon03

 

Alaktana
A muflon testhossza 120 - 135 centiméter, marmagassága 70- 88 centiméter, testtömege 25- 55 kilogramm között mozog. Testszíne jellemzően barna, a has, a lábak belső oldala térdtől lefelé, a láb külső oldala, a hullató körüli tükör, az arc egyes részei, a fül belső része fehér. A kos sötétebb tónusú szőrzetén, a hátvonalon fekete csík húzódik, ugyanez található a nyak elülső oldalán megnyúlt szőr, szakáll formájában. A hát két oldalán fehér folt ún. nyereg figyelhető meg. A kosok jellemzője az erősen ívelt szarv (csiga). A nőstényeknek csak kicsi, enyhén hátrahajló szarva van, vagy akár nincs is. Hullatéka télen csoportosan elhelyezkedő tojás alakú bogyó, nagysága 8–12 mm. Színe nyáron világos, pépesen összeálló. Hangja a birkafélékre jellemző bégetés, a kos mélyen morog, a csapat vezére pedig éles füttyel jelzi a veszélyt.

 

Muflon02

A muflon csülke és nyoma

 

Élettana
Alapvető megállapítás, hogy a muflon táplálékának zömét rendszerint a fűfélék teszik ki. Másra csak akkor fanyalodnak, ha ez nem áll rendelkezésre elegendő mennyiségben. A muflonok nagyobb területet is elfoglalnak, amelyen belül a beállóhelyeket jól kivehető váltók kötik össze. Mozgását ugyanakkor befolyásolja a rendelkezésre álló táplálék mindenkori elérhetősége. Adott időszakban a mozgáskörzet átmérőjét 1–2 km-től maximum 5 km-ig húzódik.

 

Muflon05

 

Szaporodása
Az üzekedés október-novemberre esik. A kosok az üzekedés idején egy meghatározott területet – időlegesen – elfoglalhatnak, amit aztán más kosokkal szemben védenek. Az 5 hónapos vemhesség után március vége és május eleje között többnyire egy bárány születik, az ikerellés ritka. A születéskor körülbelül 2 kilogrammos bárány néhány óra múlva már követi anyját.

 

Forrás:

  • Wikipedia
  • tankonyvtar.hu/vadaszatiallattan

Fotók:

  • Pixabay

 

A következő részben az aranysakált a hiúzt és a farkast ismerhetitek meg.

 

Hozzászólások:
 

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass.

 

 

Rejtett menü tájegységek

Hidden banner

Rejtett menü szállások

Rejtett menü

Az oldalunk sütiket használ (nem az ehető fajtát).

Amennyiben szeretnéd tovább használni az oldalunkat kérjük kattints ide: