Magazin - Technika/Tesztek
Írta: Olaf
2016. június 20. hétfő, 00:00

MeridaOne-TwentyXT01Vajon tud-e többet ez a gép, mint egy 10 évvel korábbi csúcskategóriás Merida?

 

 

A Merida Teszt Program keretében sikerült a kerékpárt alaposan kipróbálni. 100 km-t tekertem vele, legyőztem 2800 m szintet. Úgy gondolom alaposan kipróbáltam a Merida One-Twenty XT-t.

 

A bringa
A kerékpár alumíniumból készült, 130 mm-t mozgó összteleszkópos Float Link rendszerű vázra épül, amelyre a gyártó élettartam garanciát vállal. A kerékpár vázmérettől függően 27,5" (S,M,L) és 29" (M, L, XL) kerékmérettel kapható. A bowdenek a mai trendeknek megfelelően rejtett vezetésűek.

 MeridaOne-TwentyXT02

A bringa megjelenése lenyűgöző

 

MeridaOne-TwentyXT03

Float Link rendszerű váz lelke

 

A rugózásról hátul a Fox Float DPS Performance 3 állásban állítható tagja, elől a Rock Shox Sektor kormányról vezérelhető Lock Outos villája gondoskodik.

 

MeridaOne-TwentyXT04

Jól látható a rugóstag 3 állású kapcsolója

 

A kerekei átütőtengelyesek, amik kellően merev kapcsolatot létesítenek a vázzal. Ez kell is, hiszen a 180 mm-es tárcsával rendelkező Shimano XT fékek harapnak rendesen, és emellett hatalmas erőt fejtenek ki a tengely és a váz találkozási pontjánál is.

 

MeridaOne-TwentyXT05

Egy kép alulról. az alsó csövön látszódnak még a teszt nyomai

 

A bringa meghajtásáról, és a váltásról a Shimano XT 2X11-es rendszere gondoskodik. A kerekeken a Schwalbe Nobi Nic gumija található.

 

A kerékpár tömege 13,7 kg körül van. Bővebb technikai infót a BikeFun oldalán talász. Kattints IDE!

 

A nagy párharc
Nagyon kíváncsi voltam, hogy menet közben mit tud ez a bringa. A sajátom egy egyedi építésű 2006-os évjáratú Merida Transmission Elite, amit immáron 10 éve nyúzok nagy megelégedéssel. Érdekes lesz összehasonlítani a kettőt.

 

A letekert 100 km-es túra során reményeim szerint kiderül mennyit jelent az a 10 év, ami a két bringa között van. Mennyire vehető észre ez észre? Észrevehető-e egyáltalán, vagy csak a marketingesek dolgoznak gőzerővel? (Nyugi, nem fogok semmilyen összeesküvés elméletet elővenni és fejtegetni.)

 

MeridaOne-TwentyXT006

Pihenő "munka" közben

 

Kíváncsi voltam arra is, hogy a 2X10-es illetve 2X11-es váltó rendszerek mennyire használhatóak az átlagos felhasználók számára, akik nem elsősorban versenyzésre, hanem inkább túrázásra használják kerékpárjaikat. Jobb-e, vagy egyáltalán van-e olyan jó mint a megszokott 3X9-es rendszer.

 

Két bringa és közöttük lévő 10 év
A Bükkalja Várai Hegyikerékpár Túra 100 km-es távján (élménybeszámoló ITT) egyértelműen érződött tesztelt Merida One-Twenty és a saját Merida Transmission Elite bringám között az a bizonyos 10 év. Ez a bizonyos fiatalabb és modernebb modell, sok tekintetben jobb, mint a sajátom. (Ó, de szörnyű ezt kimondani.)

 

Sokkal jobban mászott mint az enyém. Ezt mi sem bizonyította számomra jobban, mint egy emelkedő, amelyet tavaly saját kerékpárom nyergében nem tudtam teljesíteni, -pedig a szezon vége felé jobb erőben voltam, mint most. A Merida One-Twenty, viszont gond nélkül vette az akadályt.

 

A köves-sziklás lefeléken a 29-es kerék tényleg könnyebben ment. Lényegesen kevesebb szikla akasztotta meg.

 

MeridaOne-TwentyXT07

Számomra a bringa nagy meglepetés volt. Élveztem a teszt minden percét

 

A hátsó rugózás tulajdonságát a Fox rúgós-tagon lévő kar segítségével 3 fokozatban állíthatjuk akár menet közben is (nem -, sportos kemény -, illetve vaj puha rugózás). Ezt mindenképp hasznosnak találtam, -használtam is- bár állítgatása menet közben kicsit körülményes. (Pláne 40-el száguldva lefelé.) Jobb lenne, ha ezt is a kormányról lehetne vezérelni, mint a teleszkópét.

 

A 2X11-es hajtás rendszer szintén nagyon tetszett. Elől 24, 34 fogas lánckerék, hátul 11-40 fogas fogaskoszorú található. Nem hittem volna, de ez túrázáshoz is elegendő áttételt adott. Sőt! Tetszett az fokozatok közötti finomság. Jobban kilehet használni az elméleti 22 fokozatot, mint az enyémnek a 27 sebességét.

 

Konklúzió

  • Megérné-e 10 év után új bringát venni?
  • Lecserélni az akkori csúcsmodellt?
  • Van-e akkora különbség a két gép között, ami ezt indokolná?

 

MeridaOne-TwentyXT08

Menj te is tesztelni!

 

Ezekre a kérdésekre a túra során sikerült egyértelmű választ kapnom. Ez pedig, igen! A Merida One-Twenty XT tud annyival többet, hogy megérje lecserélni a korábbi Meridámat. Szóval nektek is azt ajánlom próbáljátok ki. Ráadásul ezt a Merida Teszt program keretében könnyen meg is tehetitek.

 

Hozzászólások:
 

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass.

 

 

Rejtett menü tájegységek

Hidden banner

Rejtett menü szállások

Rejtett menü

Az oldalunk sütiket használ (nem az ehető fajtát).

Amennyiben szeretnéd tovább használni az oldalunkat kérjük kattints ide: