Magazin - Technika/Tesztek
Írta: Olaf
2017. december 01. péntek, 07:30

Kolomp01A nagy sebességgel suhanó terepkerékpáros többé már nem néma.

 

 

Van Svájcban egy eszköz, amelynek használata ugyan nem kötelező, de ajánlott a hegyikerékpárosok számára. Ez a kolomp. Ez eredetileg egy acéllemezből hajlított, jelzőeszköz volt. Főleg a szabadban háló állatok nyakába kötötték, hogy hangjával összetartsa a falkát. A kolompot a főtehén (a „főkolompos") hordja a nyakán; a többi tehén őt követi a zaj hallatán.

 

A mi kolompunk azonban egész más. A 20 Forintosnál alig nagyobb lekicsinyített mása a fentebb említett eredetinek, amelyet a kerékpár kormányára rakhatsz fel tépőzárral. A szíjához tartozik egy mágneses rész is, amelyet a kolomphoz érintve hozzáragad ahhoz, illetve annak nyelvéhez elnémítva a szerkezetet.

 

Kolomp02

 

Ilyen hosszúra nyúlt bevezető után már sokatokban felmerülhet a kérdés, hogy ok, de mire jó, és mit keres ez az írás egy kerékpáros oldalon?

 

A válasz: Kolompolni! Nem is akárhogy. Az út egyenetlenségei szólaltatja meg. Minél rázósabb az út, illetve minél gyorsabban mégy annál jobban szól. A hangja figyelemfelkeltő, de nem zavaró a természetben. Remekül felhívja rád a turisták figyelmét és ezáltal csökkenthető az erdőbeli kerékpáros és gyalogos ütközések valószínűsége.

 

Én már 2 éve használom és nagyon szeretem. Hangja menet közben nem kergeti őrületbe a használóját sem. Igazán akkor vettem észre milyen jó is az, amikor egyszer otthon maradt és túrám során egy egynyomos túristaúton lejtőztem (teljesen legálisan..). Nélküle nem éreztem azt a biztonságot, melyet a használata nyújtott. Úgy gondolom hasznos kiegészítő lenne minden terepbringásnak, mivel a turistákkal való balesetek száma minimalizálható lenne, és mivel jól hallható a nagy sebességgel és némán suhanó kerékpáros többé már nem lenne néma és nem ijesztené meg -még véletlenül sem- a gyalogos erdőjárókat.

 

Kolomp03

 

A kolomp természetesen hazánkban nem kapható, de Svájcból több színben és mintával rendelhető. Viszont ha meglátod az árát ne kapj szívinfarktust. (Le sem merem írni, inkább nézd meg a weboldalukon: www.swisstrailbell.ch) Az ötlet jó, de valami alternatív beszerzési forrást kell keresni...

 

Hozzászólások:
 

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass.

 

 

Rejtett menü tájegységek

Hidden banner

Rejtett menü szállások

Rejtett menü

Az oldalunk sütiket használ (nem az ehető fajtát).

Amennyiben szeretnéd tovább használni az oldalunkat kérjük kattints ide: