Magazin - Jog
Írta: Olaf
2017. április 19. szerda, 05:11

jog2Lehet, vagy nem lehet? A cikkből kiderül. Vagy mégsem?

 

 

A cikk megírására a lentebb látható videó adta az apropót. Ahol az élet mutatja be a zebrán történő áttekerés valós veszélyeit. A videót nézve nem firtatva azt, hogy ki és miért volt a hibás. Nekem az jött le, hogyha tolta volna a bringát az illető, talán nem ütik el. Talán...

 

A zebrán való kerékpározás esetén a KRESZ sajnos egyértelműen nem mondja ki, hogy tilos.

 

"43. § (1) Kijelölt gyalogosátkelőhelyen a járművel a gyalogosnak elsőbbséget kell adni. Útkereszteződésnél a bekanyarodó járművel - kijelölt gyalogosátkelőhely hiányában is - elsőbbséget kell adni a gyalogosnak, ha azon az úttesten halad át, amelyre a jármű bekanyarodik."

 

"21. § ...)

(7) A kijelölt gyalogosátkelőhelyen áthaladó gyalogosnak a járművekkel szemben elsőbbsége van. Ugyancsak elsőbbsége van - kijelölt gyalogosátkelőhely hiányában is - az útkereszteződésnél áthaladó gyalogosnak azokkal a járművekkel szemben, amelyek arra az útra kanyarodnak be, amelyen a gyalogos áthalad. A megkülönböztető jelzéseket használó gépjárművekkel szemben azonban a gyalogosnak elsőbbsége ezeken a helyeken sincs."

 

 

Ez alapján azt mondhatjuk, hoogy a KRESZ nem tiltja a zebrán a kerékpározást, tehát szabad, csak nincs elsőbbsége a kerékpárosnak. De...

 

"25. § ( ...)

(2) Járművel az úttesten - az előzés és kikerülés esetét kivéve - annak menetirány szerinti jobb oldalán, az út- és forgalmi viszonyok szerint lehetséges mértékben jobbra tartva kell közlekedni. Lassú járművel, állati erővel vont járművel, kézikocsival, hajtott (vezetett) állattal, valamint lassan haladó járművel - ha az út- és forgalmi viszonyok lehetővé teszik - szorosan az úttest jobb széléhez húzódva kell haladni. Párhuzamos közlekedésre alkalmas úttesten a jobbra tartásra a külön szabályok (36. §) az irányadók."

 

"54. § (1)Kerékpárral a kerékpárúton, a kerékpársávon vagy erre utaló jelzés (117/c. ábra) esetében az autóbusz forgalmi sávon, ahol ilyen nincs, a leállósávon vagy a kerékpározásra alkalmas útpadkán, illetőleg - ha az út és forgalmi viszonyok ezt lehetővé teszik - a lakott területen kívüli úton, a főútvonalként megjelölt úton az úttest jobb széléhez húzódva kell közlekedni.

(...)

(4)Kerékpárral

a) lakott területen kívül a főútvonalról balra bekanyarodni vagy megfordulni, továbbá

b) a kerékpárútról a vele párhuzamos útra balra bekanyarodni

nem szabad.

A kerékpárosnak a kerékpárról le kell szállnia és azt tolva - a gyalogosok közlekedésére vonatkozó szabályok szerint - kell az úttesten áthaladnia."

 

Az ORFK álláspontja szerint a fentiekre hivatkozva kerékpárral az úttest két széle közötti keresztirányú közlekedés - kijelölt gyalogos átkelőhelyen is - tilos.

 

Sajnos egyértelműen nem írja le a KRESZ, hogy akkor most szabad a zebrán áttekerni, vagy nem. Így vagy megbüntetnek érte, vagy nem. Pereskedés esetén vagy te nyersz, vagy nem. Sőt ugyan ez a per ugyanaznap egy másik megyében lehet, hogy ellenkező kimenetellel végződik. Mindenesetre vannak a zebrán való áttekerésnek veszélyei, ahogy ez ez a videó is igazolja:

 

Get Adobe Flash player

 

Hozzászólások:
 

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass.

 

 

Rejtett menü tájegységek

Hidden banner

Rejtett menü szállások

Rejtett menü

Az oldalunk sütiket használ (nem az ehető fajtát).

Amennyiben szeretnéd tovább használni az oldalunkat kérjük kattints ide: